Hur farligt är pepparspray?

Dina ögon rinner, det pirrar i näsan och det känns som om det brinner i munnen – så här känns det efter att ha bitit i en kryddig, het chilipeppar. Tänk nu på den plågan och föreställ dig om den brännande känslan kändes i hela ansiktet från insidan av dina ögon till baksidan av halsen. Så här känns det när man kommer i kontakt med pepparspray.

>>> Behöver du köpa pepparspray? Besök då pepparspray.net där du hittar allt du behöver veta.

Faktum är att den aktiva ingrediensen i pepparspray, oleoresin capsicum (OC), är en naturlig olja som finns i många typer av paprika. OC är ett inflammatoriskt medel som gör att ögon och slemhinnor i de övre luftvägarna svullnar upp och orsakar smärta och till och med tillfällig blindhet. Föreningen i OC mäts i Scoville heat units (SHU) – en värmeskala som också används för att betygsätta värmenivån hos paprika. För att ge dig en uppfattning om hur het pepparspray kan vara, tänk på det faktum att medan en jalapenopeppar är runt 8 000 SHU och en habanero är nära 350 000 SHU, är typisk pepparspray klassad mellan 500 000 och 5 000 000 SHU.

Hur farligt är pepparspray?

I de flesta fall inkluderar de omedelbara effekterna av att sprayas i ansiktet med pepparspray en brännande känsla i ögon, näsa, mun och svalg, men kan också orsaka andningssvårigheter och tillfällig blindhet när ögonen sväller till. Effekterna kan vara upp till en timme om de lämnas obehandlade, även om vissa människor säger att det tar dagar för dem att må bättre.

När det gäller farorna säger majoriteten av studierna att OC pepparspray är helt giftfritt och säkert. Enligt Journal of Investigative Ophthalmology and Visual Science är ögonexponering för OC inte skadlig, och det finns inga bevis som säger att pepparspray orsakar långvariga synproblem. Upprepad exponering kan dock utlösa förändringar i hornhinnans känslighet.

Vissa studier visar att personer med andra problem, såsom allergi mot ingredienserna i pepparspray, astma eller en redan existerande hjärtsjukdom, kan uppleva en mer allvarlig reaktion.

Hur man behandlar effekterna av pepparspray

Oleoresin paprikaolja består av opolära molekyler, ungefär som fett; därför kommer dricksvatten eller stänkvatten, som är gjort av polära molekyler, inte att ta bort oljan. Polära molekyler binder endast med andra polära molekyler, och opolära molekyler binder endast med andra opolära molekyler. Men det finns hopp – här är några sätt du kan hjälpa till att lindra brännskadan från pepparspray:

  • Blinka snabbt med ögonen – Detta gör att dina ögon tåras och kan hjälpa till att spola ut en del av pepparsprayen.
  • Tvätta huden med tvål – Använd ett rengöringsmedel som handtvål, schampo eller till och med diskmedel och skölj sedan med vatten. Tvål hjälper till att bryta upp och ta bort oljan.
  • Prova ett ”no tears” babyschampo – Använd det tårfria schampot för att skölja pepparsprayen från ögonområdet. Schampot hjälper till att ta bort oljan, och det är tillräckligt känsligt för att inte orsaka mer irritation i ögonen.
  • Applicera en handduk indränkt i mjölk i dina ögon – Helmjölk är ett effektivt smärtstillande medel för pepparspray eftersom fettet hindrar föreningarna i sprayen från att engagera nervändarna i din kropp. Lämna den mjölkindränkta handduken på varje öga i några minuter eller så länge det tar för att få lättnad. Kasta handduken efter användning.
  • Använd en ispåse – Att hålla en ispåse över ögonen kan också hjälpa till att lindra brännskadan.

Om du kommer i kontakt med pepparspray och du bär kontaktlinser, försök att ta bort dem omedelbart och kassera dem. Du kanske behöver någon som hjälper dig om dina händer har pepparspray på dem. Om du är orolig för din syn efter att ha sprayats, kontakta din ögonläkare.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *